Padažai, pagardai, užtepai

Universalus padažas kepsniams iš jautienos kaulų sultinio

Sviestas su džiovintais grybais - bulviukose.lt

Jautienos kaulų sultinys – be galo geras pagalbininkas gaminant padažus. Šis padažas tinka ne tik jautienos, bet ir vištienos, kiaulienos kepsniams, liežuviams ir kitiems keptiems subroduktams pagardinti. Taip pat jis labai geras pagrindas įvairiems sudėtingesniems padažams.

Reikės didelio puodo, jautienos kaulų ir šiek tiek jautienos mėsos (pavyzdžiui kulninės ar kokios kitos nebrangios mėsos). Pas mane kameroje buvo likęs ėriuko kaulas, jei turite vištienos kelis kaulus, taip pat galite įdėti. Taip pat reikės šakninių daržovių. Šaldytuvo stalčiuje susiraskite visokius daržovių likučius: tinka poras, paprika, pomidoras, pievagrybiai, saliero stiebai. Pasiruoškite taip pat kelias česnako skilteles, gal dar turėsite petražolių ar kitų prieskoninių šakelių? Irgi puikiai tiks! Labai geras būdas sunaudoti likučius. Jei turite pomidorų pastos, taip pat galite įdėti kelis šauktštus. Bus sodresnė spalva. Tik prieš dedant į puodą ją reikės pakepinti su šlakeliu aliejaus. Tai galite padaryti pačiame puode, kuriame ir virsite.

Į kepimo skardą pridėkite jautienos kaulų  ir mėsos, įdėkite kokias 3 morkas, 4 svogūnus, 0,5 didelės saliero galvos. Jautienos kaulai sultiniui - bulviukose.ltSkardą su kaulais ir šakninėmis daržovėmis dėkite į iki 200C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol gražiai apskrus. Užtruks apie valandą. Štai taip atrodo gražiai apkepę kaulai su daržovėmis. Kepti jautienos kaulai - bulviukose.ltPasiruoškite puodą. Sudėkite keptus kaulus su šakninėmis daržovėmis, kitas pasiruoštas daržoves, įpilkite šalto vandens, kad apsemtų ir užvirkite. Užvirus nugraibykite susidariusas putas, įdėkite keletą lauro lapelių, pipirų grūdelių, sumažinkite kaitrą iki minimumo, puodą uždenkite ir palikite virti 3 paras. Nakčiai puodą išjunkite dėl saugumo, ryte vėl užvirkite, sumažinkite kaitrą iki minimumo ir taip 3 dienas. Paskutinį vakarą sultinį perkoškite. Galite košimą pasilikti kitam rytui, nes dar užtruks kol jį nugarinsit. Nugraibykite kiek įmanoma ant sultinio paviršiaus pludūriuojančius riebalus.

Po trijų parų virimo.Virtas jautienos sultinys - bulviukose.ltPerkoštas sultinys. 
SultinysŠtai kaip nuvirė kaulas per 3 paras.Virtas jautienos kaulas - bulviukose.ltDabar reikės garinti. Įjunkite maksimalią kaitrą ir virkite kol liks maždaug litras – pusantro tiršto sodraus sultinio. Perpilkite jį į dubenėlį. Atvėsinkite kambario temperatūroje ir įdėkite į šaldytuvą, kad galutinai atšaltų. Aš palieku šaldytuve per naktį. Išėmę, iš šaldytuvo pamatysite sustingusią stangrią želė. Nuimkite nuo viršaus likusius riebalus ir išveskite iš indo.Sultinio padažas - bulviukose.ltDabar jau galima susipjaustytį į gabaliukus. Dalinu į 16 dalių. Vieno gabalėlio man užtenka dviems kepsniams.
Jautienos sultinio paruoštukas - bulviukose.lt
Suvyniokite į maistinę plėvelę ir užšaldykite.
Šaldytas sultinys - bulviukose.lt
Kai jau norėsite išsivirti padažo, išsimkite iš šaldiklio kiek reikia paruoštukų, įdėkite į puodelį, įpilkite šlakelį vandens, alkoholio ar grietinėlės ir kaitinkite kol užvirs. Virkite iki norimos konsistencijos. Man patinka virti tol kol padažas pasidaro glazūros tirštumo. Jo gaunasi nedaug, vos po kelis šaukštus kepsniui, bet tikrai tiek užtenka, nes jis tikra skonio bomba.

Dar maža paslaptėlė. Į jau gatavą padažą, įmeskite gabalėlį sviesto ir išmaišykite. Kaitinti jau negalima! Padažas taps aksomine emulsija.

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply