Bulvių duona – populiaresnė Amerikoje nei pas mus. Nors esu radusi keliose senose lietuviškų receptų knygose duonos receptų, kur į tešlą dedamos bulvės.
Bulvių duona:
- 500 g miltų
- 1 šaukštelio druskos
- 15 g tirpinto sviesto
- 7 g greitai veikiančių džiovintų mielių
- 250 g šaltų grūstų bulvių
- Apie 250 g bulvių nuoviro ar pieno
- Saulėgrąžų aliejaus patepti
Gaminimo eiga:
Supilkite miltus ant švaraus paviršiaus, ir viduryje padarykite didelį šulinį. Supilkite į šulinį bulvių nuovirą arba pieną, sudėkite mieles, sviestą, druską ir išmaišykite šakute. Sudėkite bulves. Nenugriaukite šulinio sienų, nes ištekės vanduo.
Pamažu verskite miltus į vidurį ir rankomis vis maišykite, paskui minkykite (~5 minutes) kol gausite minkštą, tamprią tešlą. Jei trūks miltų, dadėkite.
Išminkę, patepkite aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir padėkite šiltai, kad dvigubai pakiltų.
Kai tešla pakils, pusę minutės ją pamaigykite. Padalinkite tešlą į gabalėlius ir suformuokite norimo ilgio ir storio batonus. Sudėkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą skardą, uždenkite plėvele ir palikite pusvalandžiui, kad pakiltų.
Kepkite iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kol parus ir pabeldus bus girdėti duslus garsas. Atvėsinkite ant grotelių uždengę rankšluostėliu.
Šilkinė, kvapni ir labai tinka skrudinimui 😉
(Šaltinis: čia)
Daugiau duonos receptų
Komentarų nėra