Desertai

Kalėdinė mandarinų tarta

Kalėdinė mandarinų tarta

Kalėdinė mandarinų tarta – tikras švenčių ir Kalėdų dvelksmas, dėl sudėtyje esančių mandarinų, cinamono ir vanilės. Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis iš Pietų Afrikos kilęs įdaras, sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.

Tešlai reikės:

  • 185 g kvietinių miltų
  • 30 g cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • 100 g sviesto
  • 1 didelio kiaušinio trynio (arba 2 mažų)
  • 1 plakto kiaušinio aptepimui
  • 2 šaukštų pieno
  • 1 mandarino nutarkuotos žievelės

Įdarui reikės:

  • 750 g riebaus pieno
  • 1 vanilės ankšties
  • 1 cinamono lazdelės
  • 1 mandarino
  • 2 kiaušinių
  • 2 šaukštų kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukštų kvietinių miltų
  • 100 g cukraus

Gaminimo eiga:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 C temperatūros. Tešlai miltus, cukrų, druską ir pasmulkintą sviestą sudėkite į smulkintuvą S formos peiliuku. Smulkinkite kol masė taps panaši į duonos trupinius. Sudėkite kiaušinio trynį, pieną, tarkuotą mandarino žievelę. Vėl įjunkite smulkintuvą ir laikykite įjungę kol masė susijungs į vieną gumulą. Labai ilgai laikyti įjungus nereikia, svarbu tik kad visi ingredientai sukibtų. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite pagal tartos formą tik šiek tiek didesnę. Įklokite tešlą į formą, suformuokite iš tešlos kraštų bortelius. Dėkite kepimo formą su tešla į šaldytuvą 5 minutėms. Po 5 minučių išimkite iš šaldytuvo, tešlą subadykite šakute. Ant tešlos uždėkite kepimo popieriaus, suberkite ant jos ryžių, žirnių ar kitokių nenaudojamų kruopų, išlyginkite. Dėkite formą į orkaitę ir kepkite 20 minučių. Po 20 minučių išimkite formą, nuimkite kepimo popierių su kruopomis, aptepkite tešlą plaktu kiaušiniu, dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 5 – 10 minučių arba kol gražiai pageltonuos. Kruopos prieš kepant beriamos tam, kad neleistų kepimo metu tešlai kilti. Panaudotas kruopas galite susiberti į stiklainį ir pasilikti kitiems tokiems kepiniams.

Įdarui supilkite pieną į puodą, sudėkite išilgai įpjautą vanilės ankštį, cinamono lazdelę, nuluptą mandarino žievę. Užvirkite, išjunkite kaitrą ir palikite uždengtą puodą pastovėti 15 minučių. Po 15 minučių perkoškite, kad pašalintumėte prieskonius.

Kitame puode kiaušinius išplakite su cukrumi, miltais ir krakmolu. Plakant kiaušinių masę, plona srovele supilkite karštą pieną. Uždėkite puodą ant vidutinės kaitros ir virkite maišydami kol masė sutirštės. Sutirštėjusią masę supilkite ant iškeptos tešlos pado. Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite dar 20 – 25 minutes kol viršus sutvirtės.

Iškepusį pyragą atvėsinkite. Puoškite šviežiais mandarinais ir cinamonu.

Aš puošiau karamelizuotais mandarinais.

Juos paruošti reikia taip:

Įdėkite į keptuvę šaukštelį sviesto, ištirpinkite, tolygiai per visą keptuvės plotą įberkite šaukštą rudojo cukraus. Leiskite cukrui išsilydyti, stenkitės nemaišyti, nes sušoks į guzus. Kai cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis, sudėkite griežinėliais pjaustytą mandariną (su žievele). Kepkite mandarino griežinėlius karamelėje ant vidutinės kaitros kas kelias minutes apversdami. Įpilkite šlakelį romo. Kepkite kol skystis išgaruos ir mandarinai gražiai apskrus. Prieš dėdami ant pyrago, atvėsinkite.

Turėkite omeny, kad šitaip karamelizuoti mandarinai bus šiek tiek karstelėję dėl žievelės. Ne visiems tas kartumas patinka. Jei bandysite griežinėlius karamelizuoti be žievelės, mandarinai gali nuo karščio išsiardyti, arba karamelizuokite skilteles 🙂

Kalėdinė mandarinų tarta gali būti puiki valgoma dovana!Kalėdinė mandarinų tartaKalėdinė mandarinų tarta

Recepto šaltinis
Daugiau bulviukose.lt saldžių receptų

Komentarų nėra

Palikite komentarą

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI