Empanados – pyragėliai kilę iš Ispanijos ir išplitę po visą Lotynų Ameriką. Kiekviename regione jų įdarai skirtingi, bet vienas populiariausių yra su malta jautiena. Empanadas galima kepti orkaitėje arba aliejuje, jos puikiai tinka valgyti tiek karštos, tiek atvėsusios.
Empanados. Tešlai reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 100 g sviesto arba kiaulienos taukų (šaltų, supjaustytų kubeliais)
- 1 kiaušinio
- 100 ml šalto vandens arba pieno
- 5 g druskos
Įdarui:
- 500 g maltos jautienos (naudojau kiaulieną)
- 2 vidutinių svogūnų
- 2 česnako skiltelių
- 1 saldžiosios paprikos
- Riebalų kepimui
- 1 šaukšto pomidorų pastos
- 2 virtų kiaušinių
- 0,5 šaukštelio kumino
- 1 šaukštelio paprikos miltelių
- ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- 1 išplakto kiaušinio pyragėlių aptepimui
Gaminimo eiga:
Pirmiausia pasigaminkite tešlą. Miltus sumaišykite su druska, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą arba taukus ir trinkite tarp pirštų kol pasidarys smulkūs trupiniai. Šiam darbui puikiai tiks ir smulkintuvas S formos peiliuku. Įmuškite kiaušinį, supilkite šaltą vandenį ar pieną iur greitai užminkykite. Tešla turi būti elastinga, bet nelipni. Susukite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą valandai laiko.
Įdarui įkaitinkite keptuvėje riebalus, suberkite smulkintus svogūnus ir papriką, kepinkite maišydami kol suminkštės. Sudėkite smulkintas česnako skilteles, kepinkite maišydami dar kelias minutes. Sudėkite mėsą, kepkite maišydami kol ji iškeps. Įmaišykite pomidorų pastą, prieskonius, kepkite maišydami, kol išgaruos skystis. Įdarą atvėsinkite.
Tešlą padalinkite į 8 lygias dalis. Suformuokite kamuoliukus. Iš kiekvieno kamuoliuko iškočiokite apskritimą, dėkite į vieną apskritimo pusę įdaro, ant viršaus patupdykite kiaušinio ketvirtuką. Tešlos apskritimo kraštelius aptepkite kiaušinio plakiniu. Uždenkite įdarą laisva tešlos apskritimo pusele. Pirštais paspauskite kraštelius ir užsukite kaip virtinius arba užspauskite šakute.
Empanadas dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, aptepkite kiaušinio plakiniu.
Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, kol taps auksinės spalvos. Jei norite, galite kepti ir aliejuje (170–180 °C), kol gražiai apskrus – užtrunka apie 3–4 minutes.
Išbandykite prie empanadų šiuos padažus:
- Chimichurri (petražėlės, česnakas, alyvuogių aliejus, actas, čili) – gaivus ir rūgštokas.
- Salsa criolla (pomidorai, svogūnai, paprika, čili, actas) – šviežia ir lengva.
- Naminį pomidorų padažą
- Jogurtinį arba grietinės padažus su česnaku ir žolelėmis – švelnesnis variantas.
- Avokadų padažą (guacamole) – kremiškas ir subalansuojantis skonius.
Jei jums patinka pyragėliai su mėsa, kviečių pasižvalgyti ir po šiuos receptus 🙂
Komentarų nėra