Aukso fondas/ Mėsa/ Miltiniai nesaldūs patiekalai

Dešrelės keptos Jorkšyro pudinge – Toad in the hole

Rupūžė duobėje receptas

Anglų rašytiniuose šaltiniuose “Toad in the hole” receptas pirmą kartą buvo paminėtas kulinarijos knygos rašytojos Hannah Glasse knygoje “The Art of Cookery” 1747 metais. Tik tuo metu blynų tešlos masėje, vadinamoje Jorkšyro pudingu, buvo kepamos ne dešrelės, o balandžiai.

Žymiausias Viktorijos laikų prancūzas virėjas Alexis Benoît Soyer “Toad in the hole” kepė su veršiena, aviena, triušiena, kiškiena, bulvėmis, pupelėmis ir net veršienos smegenimis.

“Toad in the hole” pavadinimo kilmė neaiški. Manoma, taip yra todėl, kad užkepti mėsos gabaliukai primena rupūžę, iškišusią galvą iš skylės. Tas angliškas jumoras! 🙂 Įdomu tai, kad senoji anglų visuomenės aukštuomenė šį patiekalą niekino, laikydami jį vulgariu, necivilizuotu ir įžeidžiančiu britų virtuvę.

Tik prasidėjus pramonės revoliucijai XIX a., kai dominavo tokios vertybės kaip taupumas ir laiko nešvaistymas, “Rupūžė skylėje” susilaukė pagarbos kaip sunkiai dirbančio žmogaus patiekalas ir įsiliejo į kitų tradicinių angliški patiekalų gretas. “Toad in the hole” mėgiamas ir populiarus buvo ir dėl to, kad šiame patiekale buvo galima sunaudoti mėsos likučius.

Trumpai kas tas Jorkšyro pudingas. Tai išsipūtusio blyno formos, angliškas garnyras, pagamintas iš kiaušinių, miltų ir pieno ar vandens tešlos. Senais laikais indai su tešlą buvo statomi po ant iešmo kepamu kepsniu varvantiems riebalams surinkti. Nuo karščio tešla iškildavo, išsipūsdavo ir prisigerdavo kepamos mėsos sulčių ir riebalų. Dabar Jorkšyro pudingai dažniausiai patiekiami su mėsa.

Jorkšyro pudingo tešlai reikės:

  • 100 g kvietinių miltų
  • Drukos, šviežiai maltų pipirų
  • 2 didelių kiaušinių
  • 200 ml pieno

Taip pat reikės:

  • Riebalų kepimui (tinka aliejus, kiaulienos, ančių, žąsų taukai, lydytas sviestas)
  • 2 porcijų dešrelių (naudojau kiaulienos). Tradiciškai britai naudoja taip pat kiaulienos dešreles vadinamas “Bangers”.
  • Rozmarino šakelės

Svogūnų padažui reikės:

  • Aliejaus kepimui
  • 2 svogūnų
  • 0,5 šaukštelio garstyčių
  • Žiupsnelio druskos
  • 0,5 l sultinio (naudojau stiprų jautienos sultinį)
  • Gabalėlio sviesto

Gaminimo eiga:

Tešlai skirtus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Labai ilgai plakt nereikia, tik, kad gerai viskas persimaišytų ir tešla taptų vienalyte. Arba užmaišykite rankiniu būdų kaip maišote blynams. Tešlą uždenkite ir palikite valandai, kad subręstų.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros.

Padažui svogūnus supjaustykite kubeliais, sudėkite į keptuvėje įkaitintus riebalus, įberkite žiupsnelį druskos ir kepkite ant vidutinės kaitros maišydami 15 – 20 minučių arba kol suminkštės ir taps gražiai rusvi. Tada sudėkite garstyčias, pagardinkite pipirais, supilkite sultinį ir virkite ant vidutinės kaitros, kol sultinys nugaruos ir padažas taps tirštu. Baigiant virt įdėkite kubelį šalto sviesto, nukelkite nuo kaitros ir išmaišykite. Sviestas sutirštins padažą ir suteiks jam aksomiškumo.

Dešreles apkepkite keptuvėje su riebalais. Jei kepsite žalias dešreles, turėkite omeny, kad jų nereikia iškepti iki galo, jos pabaigs kepti orkaitėje. Kai kurie receptų autoriai siūlo dešreles apkepti orkaitėje kepimo formoje į kurią vėliau pilsite tešlą. Darykite kaip jums patogiausia 🙂

Kepimo formą ištepkite riebalais, įdėkite į orkaitę ir palaikykite 10 – 15 minučių, kad gerai įkaistų. Į formą sudėkite apkeptas dešreles, supilkite tešlą, apibarstykite rozmarino lapeliais ir dėkite į orkaitę. Kepkite 15 – 20 minučių, kol pudingas išsipūs ir gražiai apskrus. Pirmas 15 minučių orkaitės neatidarinėkite!

Pudingą su dešrelėmis patiekite su svogūnų padažu, garstyčiomis ir šviežių daržovių salotomos. Anglai “Taod in the hole” valgo su trumpai patroškintais ir paskui apkeptais kopūstais pagardintais česnaku, bulvių koše arba “Jacket potato” – įdarytomis bulvėmis.

Jei nevalgote mėsos, vietoje dešrelių dėkite apkeptas šaknines daržoves.Toad in the hole receptas
Jorkšyro pudingas
Toad in the hole

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply