Silkės receptai viename įraše 🙂
Šiek tiek istorijos apie silkę:
Atlanto silkės į istoriją įėjo kaip vargšų žuvys. Pramoninės Europos epochos pradžioje, ypač Anglijoje, Airijoje ir Vokietijoje, nepasiturinčių žmonių racione didelę dalį užėmė sūdytos silkės, kurios su ironija buvo vadinamos siuvėjų karpiais arba batsiuvių upėtakiais.
Nors žmonės buvo nepasiturintys, silkės receptai buvo išradingi. Pavyzdžiui apie Eichsfeldo gyventojus buvo kalbama, kad viena silkės nosimi sugeba pagardinti devynias skirtingas sriubas.
Turtinguose sluoksniuose silkės užėmė kitokią svarbią vietą. Marinuotas, rūgščias silkes mėgta valgyti pagirioms. Šviežias žalias silkes mėgdavo patiekti ir kasdienai su šviežiomis bulvėmis.
Kada ir su kuo valgoma silkė:
Labiausiai silkės pagerbiamos Šv.Kalėdų ir Naujų metų išvakarėse, kuomet ant stalo puikuojasi silkės su įvairiais daržovių, grybų garnyrais, marinuotos su svogūnais ir apelsinais, mėgstama derinti su jomis įvaisius džiovintus vaisius, sluoksniuoti su daržovėmis, kiaušiniais ir majonezu (silkė pataluose).
Šiaurinėse šalyse ir dabar silkė užima garbingą vietą ir mėgaujamasi ištisus metus. Jų garbei rengiamos šventės su mugėmis, kuriose susirenka silkės gerbėjai ir ragauja įvairių gamintojų siūlomais silkių patiekalais.
Pasitelkus fantaziją arba prisiminus tradicinius patiekalus – silkės receptai niekada nebus nuobodūs. Ar žinote, kad silkę galima užkepti su bulvių koše arba iš jos kaulų išvirti gardžią raugintų kopūstų sriubą ir kad pieniai su ikrais gali būti tikras delikatesas? 🙂
Jei valgyti silkę pasidarys nuobodu, ją galite keisti artima giminaite skumbre, kurią galima ne tik kepti ar rūkyti, bet ir sūdyti. Skumbrės receptų rasite šioje nuorodoje.
Įrašo gale rasite video kaip filiuoti silkę.
Beje gaminu pagal užsakymus sumuštinių tortus ir vienas iš jų asortimente yra su silke. Daugiau informacijos rasite nuorodoje.
Silkės receptai:
Sumuštinis su silke – Smørrebrød
Kepta silkė
Šiame recepte kepta silkė įgauna subtilų dūminį skonį, kuris puikiai dera su daržovių garnyru ir gaiviu jogurtiniu padažu. Minkšta, sultinga silkė ir paprasti garnyro ingredientai sukuria įspūdingą, tačiau nebrangų patiekalą. Rupių ruginių miltų apvalkalas suteikia švelnų traškumą, o kartu patiekiami kepti paprikos, baklažanai, pomidoriukai ir česnakai sustiprina patiekalo skonį bei aromatą. Gaivus jogurto, krapų ir citrinos padažas suteikia šiam patiekalui ypatingą pikantiškumo ir šviežumo derinį. Tai idealus pasirinkimas lengvai vakarienei ar draugų susitikimui, kurio metu norisi nustebinti kažkuo nauju, tačiau lengvai pagaminamu. Patiekite su šviežiomis citrinos skiltelėmis ir mėgaukitės šiuo ypatingu patiekalu! Receptą rasite čia.
Silkė su džiovintomis žvynabudėmis, porais ir morkomis
Šis silkės patiekalas su džiovintomis žvynabudėmis, porais ir morkomis puikiai tiks tiek Kūčių stalui, tiek kasdienei vakarienei. Džiovintos žvynabudės yra švelniai aromatingos ir šiame recepte jos dera su švelniai pakepintais porais ir saldžiomis morkomis. Džiovintos žvynabudės yra greitai išdžiūstančios, išlaiko šviesią spalvą, o gaminant patamsėja ir tampa panašos kaip ir kiti džiovinti grybai. Jei neturite žvynabudžių, nebijokite eksperimentuoti su kitokiais džiovintais grybais, tokiais kaip baravykais ar raudonviršiais. Šis užkandis su skanus su keptomis bulvytėmis, grietine ar tiesiog duona. Receptą rasite čia.
Grybų, svogūnų, žirnių sriuba su silkiniu skrebučiu
Ši žirnių sriuba su džiovintomis voveraitėmis ir silkiniu skrebučiu yra ne tik tradicinė Kūčių stalo dalis, bet ir puikus šventinis patiekalas. Voveraitės suteikia sriubai sodraus miško skonio, o kepti svogūnai ir šokoladas – karamelės natų. Žirniai prideda švelnaus saldumo, kuris puikiai dera su rugine duona ir silkės skrebučiu pagardintu kmynais. Puoškite petražolėmis ir mėgaukitės šiuo paprastu, bet išraiškingu šventiniu skoniu. Receptą rasite čia.
Kiaušiniai su bulvių koše ir silke
Šis senoviškas patiekalas – nostalgiškas būdas patiekti klasikinius ingredientus šiuolaikiškai. Bulvių košė čia naudojama kaip patiekalo pagrindas, kuris maloniai dera su lengvai sūdyta silke ir burokėliu, suteikiančiu spalvų ir skonio, o minkštas kiaušinio trynys atstoja padažą. Receptą rasite čia.
Naminės sausai sūdytos silkės receptas
Populiariausias silkės paruošimo būdas yra sūdymas. Sausai sūdydami silkę, patys galėsite kontroliuoti prieskonių kiekį ir sukurti tikrai išskirtinį skonį, kuris puikiai tinka tiek Kūčių, tiek kasdieniams patiekalams. Sūdydami silkę ne tik galite mėgautis šviežiu, natūraliu skoniu, bet ir pasigaminti su ja įvairiausių patiekalų. Paruoštą silkę galite patiekti su svogūnais, grybais, salotose ar sumuštiniuose. Tai universalus ingredientas, kuris papildo daugelį patiekalų. Kartu su šiuo receptu, rasite ir video pamoką, kaip lengvai ir paprastai išfiliuoti silkę. Receptą rasite čia.
Kopūstų sriuba su silke
Puikus būdas tvariai panaudoti visus silkės likučius ir sukurti turtingo skonio sriubą, kuri tiks ir pasninkui, ir Kūčių vakarienei. Naudodami silkės kaulus, galvas ir odą, išvirsite aromatingą sultinį, kuris bus puikus pagrindas raugintų kopūstų ir žirnių sriubai. Receptą rasite čia.
Cibulynė
Cibulynė – tradicinis Žemaitijos patiekalas, puikiai tinkantis Kūčių stalui dėl savo paprastumo ir autentiškumo. Šis senoviškas valgis gaminamas iš silkių ir svogūnų, užpilamų šaltu vandeniu ir pagardinamas šlakeliu acto. Svarbiausias šio recepto akcentas yra kepta silkė. Svogūnai čia suteikia papildomo aitrumo, o rūgštus acto ir prieskonių derinys papildo šį paprastą, bet nepaprastą skonį. Tradiciškai cibulynė valgoma su virtomis bulvėmis, apibarstytomis skrudintomis kanapių sėklomis. Cibulynė puikiai tinkamas ne tik Kūčių stalui, bet ir bet kuriam pasninko laikotarpiui ar paprastai vakarienei tiems, kurie vertina autentiškus skonius ir paprastumą. Receptą rasite čia.
Marinuota silkė juodųjų serbentų acte
Juodųjų serbentų actas – tai maloniai saldžiarūgštis priedas, kuris praturtina tiek salotas, tiek mėsos patiekalus. Savo tirštumu ir unikaliu skoniu jis puikiai tinka ir marinavimui, ypač jei norite patiekalams suteikti subtilaus vaisių poskonio. Pabandykite panaudoti šį actą salotoms, mėsos patiekalams, ar net pasimėgaukite nauju skoniu marinuojant silkę. Toks actas suteiks bet kuriam patiekalui išskirtinio skonio, o dėl ilgo galiojimo jis bus puikus pagardas virtuvėje ilgą laiką. Receptą rasite čia.
Silkė marinuota dūminio alaus acto marinate
Silkė alaus acto marinate – unikalus būdas paruošti silkę, ypač tinkantis mėgstantiems eksperimentuoti su skoniais ir namuose gamintais ingredientais. Alaus actas, kuris suteikia patiekalui išskirtinį aromatą, labai lengvai pasigaminamas tiesiog leidžiant alui surūgti. Šis receptas suteikia galimybę pritaikyti marinatą pagal savo skonį, nes naminis actas skiriasi rūgštingumu, priklausomai nuo naudoto alaus rūšies. Receptą rasite čia.
Silkė su apelsinais ir pankoliais
Silkė su apelsinais ir pankoliais – tai drąsus ir gaivus patiekalas, kuris tikrai sulauks komplimentų. Šiame recepte švelni silkė puikiai dera su saldžiarūgščiais citrusiniais vaisiais ir šviežiu pankoliu, kurie suteikia patiekalui ne tik išskirtinio skonio, bet ir spalvingumo. Naudojant tokį turtingą prieskonių derinį, kaip šafranas, kalendros žirneliai ir žvaigždinis anyžius, sukuriamas išskirtinis skonis. Receptą rasite čia.
Silkė su kepintomis daržovėmis ir slyvomis
Silkė su keptomis daržovėmis ir slyvomis – tai puikus derinys, kuris papuoš bet kokį užkandžių stalą, ypač šaltuoju sezonu. Šio patiekalo pagrindas – švelniai sūdyta silkė, kurią puikiai papildo saldžios ir rūgštokos džiovintos slyvos bei minkštos kepintos daržovės. Šį patiekalą galima pasiruošti iš anksto, nes keptos daržovės su slyvomis tik dar subręs, kai pastovės per naktį. Receptą rasite čia.
Silkė su apelsinais
Netikėtas, tačiau labai malonus skonio derinys, kurį verta išbandyti, net jei esate skeptikas. Šis užkandis sužavės švelniai sūrios silkės ir gaivaus apelsino kontrastu, kuris papildomas aromatingais rožiniais pipirais bei geltonųjų garstyčių sėklomis. Be to, šis receptas ne tik skanus, bet ir labai spalvingas, tad idealiai tiks šventiniam stalui. Receptą rasite čia.
Silkė su kepintomis daržovėmis
Šiame recepte gausu daržovių – naudojamos morkos, pankolis, svogūnai ir paprikos, kurios suteikia saldumo ir traškumo. Skonio intensyvumui daržovės pagardinamos kalendra, lauro lapais ir ruduoju cukrumi. Pabaigoje šiek tiek šviežių petražolių prideda gaivumo ir spalvų. Tai puikus pasirinkimas ieškantiems šiek tiek kitokio skonio silkės užkandžio, kuris lengvai tiks tiek kaip šventinis užkandis, tiek jaukiai vakarienei. Receptą rasite čia.
Silkė su svogūnais, pankoliais ir saulėgrąžomis
Pankolio gaivumas ir svogūnų saldumas atgaivina riebią silkę, o traškios saulėgrąžos suteikia malonų tekstūrinį akcentą. Paprastas, bet skanus patiekalas, kuris tiks tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniams užkandžiams. Receptą rasite čia.
Silkės su pieniais ir svogūnais
Netikėtas, bet labai skanus ir paprastas užkandis. Riebių pienių ir silkės derinys suteikia užkandžiui intensyvų skonį, kurį subalansuoja švelniai marinuoti svogūnai. Skrudintos saulėgrąžų sėklos prideda malonaus traškumo, o šalto spaudimo saulėgrąžų aliejus suteikia užkandžiui švelnaus aitrumo. Šis receptas puikiai tiks Kūčių stalui, ypač jei norite pabandyti kažką naujo su tradiciniais ingredientais. Vietoj pienių galima dėti silkės ikrus arba abu kartu, jei norisi dar įdomesnio skonio ir tekstūros. Receptą rasite čia.
Silkė su svogūnais, salierais ir pievagrybiais
Šis klasikinis silkės receptas patiks visiems. Kepinti, minkšti svogūnai ir salierai, kartu su skaniai paskrudusiais pievagrybiais puikus garnyras prie sūdytos silkės. Džiovintas čiobrelis, muskato riešutas ir malta kalendra papildo patiekalą skaniais aromatais. Receptą rasite čia.
Žemaitiškas šmakalas
Vos iš kelių ingredientų žemaitiškas patiekalas, kurio pagrindą sudaro rūgpienis ir silkė. Rūgpienis suteikia švelnų rūgštumą, o sūdyta silkė – išraiškingą skonį ir sūrumą. Tai sotus, gaivus patiekalas, puikiai tinkantis prie virtų bulvių su lupyna, kuris atskleidžia tikrą žemaitiškos virtuvės paprastumą ir turtingumą. Receptą rasite čia.
Silkės tortas arba silkė pataluose
Pasakojama, kad silkė pataluose atsirado XX a. pradžioje, po 1917 m. Rusijos revoliucijos. Patiekalas buvo sukurtas kaip simbolinis bandymas suvienyti darbo klasę ir sumažinti konfliktus tarp įvairių socialinių grupių. Sakoma, kad idėja paruošti šį patiekalą kilo viešbučių ir smuklių savininkui Anastasui Bogomilovui, siekiant sukurti sotų ir nebrangų valgį, kuris galėtų tapti ne tik užkandžiu, bet ir pilnaverčiu patiekalu. Silkė pataluose mano šeimoje išdidžiai vadinama silkės tortu. Vaikystėje atsimenu kaip mama su tėčiu gamindavo silkę pataluose, pasidėję priešais receptą atspausdintą kompiuteriu, kuris tuomet buvo dydžio sulig spinta. Receptą rasite čia.
Komentarų nėra