Cukinijų blynai – lengvas ir skanus patiekalas cukinijų sezono metu.
„Pasinerkite į kulinarinę kelionę, kur paprasti ingredientai virsta įstabiu skonių ir tekstūrų simfonija. Cukinijų blynai tarsi drobė, ant kurios galite išlaisvinti savo kūrybiškumą ir sukurti nepamirštamą šedevrą” Ok, ok – šitą svajingą sakinį parašė Dirbtinis intelektas, bet esmę supratot? 😀
Šiame recepte rasite visus žingsnius, kaip paruošti gardžius cukinijų blynus, patarimus kokius ingredientus dėti, kad kiekvieną kartą mėgautumėtės vis kitais skoniais.
Kad įkvėpčiau gaminti patiekalus iš cukinijų pažiūrėkite dar kokios jos naudingos sveikatai!
- Vitaminų ir mineralų šaltinis – cukinijos yra gausios vitamino C, B grupės vitaminų, kalio, mangano ir magnio.
- Mažai kalorijų – puikiai tinka norintiems sulieknėti ar palaikyti sveiką svorį.
- Antioksidantai – cukinijos gausios antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir mažina oksidacinį stresą.
- Virškinimo sistema – cukinijose gausu skaidulų, kurios padeda reguliuoti virškinimą ir mažina vidurių užkietėjimą.
- Priešuždegiminės savybės – turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti uždegimą organizme.
- Apsaugo nuo vėžio – kai kurie tyrimai rodo, kad cukinijų vartojimas gali sumažinti tam tikrų vėžio rūšių, pavyzdžiui, prostatos ir krūties vėžio, riziką
- Oda – cukinijose gausu vitamino C ir antioksidantų, kurie padeda palaikyti sveiką odą.
- Plaukai – cukinijose esančios vitaminai ir mineralai padeda stiprinti plaukus ir skatina jų augimą.
Cukinijų blynai. Reikės:
- 2 cukinijų. Kad įsivaizduot dydžius paimkim standartinius prekybos centro cukinijų dydžius
- druskos, šviežiai maltų pipirų
- 2 kiaušinių
- 1 nedidelio svogūno. Tinka balti, mėlyni, šalotiniai, svogūnų laiškai
- 2 skiltelių smulkinto česnako
- 1 šaukšto smulkintų arba 1 šaukštelio džiovintų žolelių. Tinka petražolės, krapai, bazilikai, čiobreliai, šalavijas ir kt.
- kelių šaukštų priedų, kuriuos galite dėti skonio paįvairinimui, bet galite ir nedėti. Tinka varškė, sūris, konservuoti kukurūzai, tunas, rūkyta šoninė, mėsos likučiai, kimči, tarkuotos bulvės, smulkintos daržovės, virtos kruopos, džiovinti pomidorai ir kt. Tik turėkite omeny, kad jei dėsite kuriuos nors priedus, gali reikti daugiau miltų.
- kelių šaukštų miltų. Tinka kvietiniai, rupūs kvietiniai, speltos, kukurūzų, avinžirnių, migdolų ir kt. Dėkite tiek, kad tešla gautųsi tiršta, antraip blynai gali lipti prie keptuvės
- 1 šaukštelio kepimo miltelių (nebūtina)
- riebalų kepimui. Tinka aliejus, taukai, kokosų sviestas, ghee sviestas
Gaminimo eiga:
Cukinijas sutarkuokite burokine, sūrio ar daržovių pjaustykle. Jei naudojate senesnes cukinijas, nupjaukite odelę ir išimkite sėklas.
Sutarkuotas cukinijas sumaišykite su pusę šaukštelio druskos ir palikite pastovėti pusvalandžiui, kad išsiskirtų sultys. Po pusvalandžio cukinijas gerai nuspauskite, kad būtų kuo sausesnės.
Į nuspaustas cukinijas įdėkite du plaktus kiaušinius, smulkintą svogūną, česnaką, sudėkite žoleles, priedus, miltus ir kepimo miltelius. Primenu, kad kuo tirštesnė tešla, tuo lengviau bus kepti ir vartyti blynus.
Blynus galite kepti keptuvėje, vaflinėje ar orkaitėje. Prieš kepant vaflinėje, nepamirškit vaflinės patepti riebalais. Orkaitėje galite kepti kaip atskirus blynukus arba kaip apkepą.
Patiekdami cukinijų blynus galite naudoti įvairius padažus: jogurtinius, chili sweet, sojos, pesto, grietinę, tzaziki, įvairių daržovių piure. Taip pat blynus galite pagardinti sūdyta ar rūkyta lašiša, skumbre, ikrais ir kt.
Papildomi patarimai:
- Įmaišykite į blynus bananą, obuolių ar džiovintų vaisių ir turėsite desertinį patiekalą. Žinoma tuomet nedėkite svogūnų, česnakų ir žolelių. Patiekite su uogiene, vaisių – uogų tyrėmis, grietine ir pan.
Keletas mano gamintų cukinijų blynų idėjų:
Cukinijų ir avižinių dribsnių blyneliai
Galima valgyti vienus arba naudoti kaip garnyrą. Receptą rasite čia.
Cukinijų blynai su ikrais ir lašiša
Prašmatniai atrodantys, sveikuoliški vieno kąsnio užkandžiai, kuriuos labai nesunku pasigaminti namuose. Receptą rasite čia.
Grikių ir cukinijų blynai
Sotūs, bet kartu ir lengvi, grikių mėgėjams. Receptą rasite čia.
Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.
Komentarų nėra