Plaučių paštetas – lengvas, šilkinis, tirpstantis burnoje, neturi tos truputį veilokinės struktūros kaip kepenėlės. Jei duotumėte paragauti nežinančiam žmogui tikrai neatskirtų iš ko pagamintas, nes skonis labai primena švelnias kepenėles.
Plaučių paštetas:
- 300 g virtų plaučių. Tinka kiaulienos, ėrienos, veršienos plaučiai. Kaip virti plaučius rasite šioje nuorodoje.
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 šaukšto sviesto kepimui
- Šlakelio brendžio
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- Žiupsnio džiovinto šalavijo arba kelių šviežių lapelių
- 3 sūdytų ančiuvių file (nebūtina, tačiau turėkite omeny, kad ančiuviai duoda umami skonio)
- 100 g sviesto paštetui
- 50 g lydyto sviesto pašteto viršui
Gaminimo eiga:
Svogūną susmulkinkite ir kepinkite ant nedidelės kaitros su šaukštu sviesto kol suminkštės. Jei turėsite kantrybės ir pakaramelizuosite, bus dar skaniau. Baigiant kept sudėkite smulkintą česnaką. Kepkite maišydami dar kelias minutes.
Supilkite į keptus svogūnus brendį, sudėkite šalavijus. Padidinkite kaitrą ir kepkite maišydami kelias minutes.
Į smulkintuva sudėkite pasmulkintus virtus plaučius, kepintus svogūnus, ančiuvius, ištirpintą sviestą. Smulkinkite kol masė taps vienalytė. Paragaukite ir pagardinkite druska, pipirais. Dar šiek pasmulkinkite, kad persimaišytų druska ir pipirai. Jei norite, kad paštetas būtų švelnus kaip kremas, dar pertrinkite jį per smulkų sietelį.
Sudėkite paštetą į indelius, užpilkite lydytą sviestą ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.
Užpylus lydytą sviestą, bet jam dar nesustingus, pašteto viršų galite papuošti raudonais pipiriukais, džiovintomis žolelėmis, lapeliais ar gėlių žiedais.
Plaučių paštetas gali būti puiki valgoma dovana.
Komentarų nėra