Receptų idėjos/ Daržovių receptai/ Kimchi receptai/ Grybų receptai/ Lietuviški patiekalai/ Mėsos patiekalų receptai/ Padažų receptai/ Sūrio ir varškės patiekalai/ Desertų receptai/ Žuvies ir jūros gėrybių receptai ir patiekalai

Valgomos dovanos Kalėdoms ir ne tik. Receptai

2. Kalėdinės valgomos dovanos. Su meile ir šiluma

Valgomos dovanos – originalus ir šiltas būdas parodyti dėmesį artimiems žmonėms per šventes. Nėra nieko ypatingesnio už rankų darbo maistą, kuris ne tik džiugina skoniais, bet ir sukuria emocinį ryšį tarp dovanos kepėjo ar virėjo ir gavėjo. Ar tai būtų kvapnus sausainis su puodeliu arbatos, gardi pašteto užtepėlė, ar pikantiška užkandėlė – tokios dovanos leidžia mėgautis ypatingais momentais ir sukurti šventinę dvasią.

Valgomų dovanų idėjos ir jų privalumai:

Valgomos dovanos turi daug privalumų, nes leidžia ne tik atskleisti kūrybiškumą, bet ir suteikia galimybę pasiruošti iš anksto. Tai reiškia, kad likus kelioms savaitėms iki Kalėdų galite paruošti įvairius brandintus pyragus, vytintas mėsas, pranzūsiškus Rillettes arba Rillons, kurie tiks tiek šventiniam stalui, tiek ilgai išsilaikys ir po švenčių. Džiovinti grybai, ugienės, džemai, žolelių arbatos – kuriuos galite pasiruošti dar vasarą, taip pat raugintos daržovės ar įvairūs naminiai konservai yra puikus būdas ne tik prailginti šventės nuotaiką, bet ir paruošti skanius prisiminimus ateičiai.

Pati pastebėjau, kad kai kurios konkrečios valgomos dovanos sukelia daugiausia džiaugsmo būtent todėl, kad jos yra asmeniškai pritaikytos tam žmogui, kuriam dovanojamos. Mano šeimos nariai ir draugai kiekvienas turi savo mėgstamą skanėstą, todėl valgomas dovanas kuriu atsižvelgdama į jų individualius pomėgius. Šis asmeniškas dėmesys dovanoms suteikia dar daugiau vertės. Ir įsivaizduokite, nereikia kiekvienais metais galvoti ką padovanoti!

Tvarumas:

Valgomos dovanos – tai ne tik skanus, bet ir labai tvarus sprendimas. Kadangi šios dovanos yra pagamintos rankomis ir skirtos suvartoti, jos prisideda prie mažesnio maisto švaistymo. Be to, dovanas galima pakuoti į daugkartinio naudojimo stiklainius ar popierinius maišelius, kurie vėliau gali būti panaudojami ar perdirbami, prisidedant prie aplinkos tausojimo. Tai reiškia, kad dovanų dovanojimas nėra tik malonus gestas, bet ir atsakingas žingsnis aplinkosaugos atžvilgiu.

Pirktinės valgomos dovanos:

Nors rankų darbo valgomas dovanas vertinu labiausiai, yra daugybė parduotuvėse įsigyjamų produktų, kurie taip pat gali tapti puikiomis dovanomis. Kokybiška kava, gurmaniški aliejai, prieskoniai, ekologiški vaisiai, riešutai ar ilgai galiojančios duonelės gali būti idealūs priedai prie namuose paruoštų gardėsių. Taip pat, dovanodami aukštos kokybės produktus, tokius kaip trumų aliejus ar balzamiko glazūra, galite pridėti truputį prabangos į dovaną, suteikdami jai ypatingą išskirtinumo pojūtį.

Galiojimo terminai:

Gaminant dovanas svarbu atkreipti dėmesį į galiojimo laiką, nes dažniausiai dovana suvalgoma ne šventės dieną, o vėliau. Taip pat rekomenduoju ant pakuotės užrašyti datą iki kada geriausia suvalgyti. Prie kiekvieno žemiau išvardinto recepto aš esu parašius jų galiojimo laiką, tad gamindami dovaną įvertinkite kada bus gaminama, kada padovanota ir kada suvalgyta. Kaip pratęsti valgomų dovanų galiojimus, keli pavyzdžiai – paštetams ir užtepams galima pridėti riebalų sluoksnį, kuris veikia kaip natūralus konservantas. Vytintai mėsai ir kitoms ilgai laikomoms dovanoms tinka vakuumavimas. Džemai, uogienės ir užpilai yra dar viena puiki galimybė, kurią galite paruošti keliems mėnesiams į priekį, todėl šias dovanas galite suplanuoti iš anksto ir išlaikyti jas šviežias.

Valgomų dovanų pakavimas:

Pakavimas yra dar vienas būdas, kaip pridėti asmeniškumo ir stiliaus. Stiklainiai gali būti puošiami gražiais audinio gabalėliais, lininėmis juostelėmis ar asmeninėmis etiketėmis. Jei pakuojate dovanas į popierinius maišelius, juos galima papuošti šakelėmis, žvaigždutėmis ar kitais natūraliais dekorais. Taip pat galite pridėti nedidelį raštelį su linkėjimais ar net receptą, kaip naudoti dovanotą produktą – tai suteiks dovanai dar daugiau asmeniškumo ir vertės.

Taigi, valgomas dovanas galite kurti ne tik kaip skanią šventės dalį, bet ir kaip būdą perteikti savo rūpestį, meilę ir kūrybiškumą. Jei planuojate jas paruošti iš anksto, prisiminkite apie tvarumą ir kūrybiškai panaudokite perdirbamas medžiagas, taip prisidėdami prie sąmoningo vartojimo ir tvarumo.

Valgomos dovanos. Receptai:

Skanių dovanų ir linksmų švenčių!

Paštetai:


1. Jautienos kepenų paštetas su kaulų čiulpais. Galioja 1 mėnesį
2.
Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas. Galioja 1 mėnesį

Mėsos užtepėlės ir kiti mėsos gaminiai:


1. Vištienos užtepas – Rillettes. Galioja 2 mėnesius
2. Kiaulienos užtepas – Rillettes. Galioja 2 mėnesius
3. Antienos užtepas – Rillettes. Galioja 2 mėnesius
4. Kiaulienos šoninės spirgai – Rillons. Galioja 4 mėnesius
5. Spirginti lašinukai. Galioja 2 mėnesius
6. Šoninės džemas. Galioja 1 mėnesį
7. Vištienos šaltiena. Galioja 2 mėnesius
8. Naminė daktariška dešra. Galioja 1 savaitę

Vytinta mėsa:

1. Vytinta kiaulienos išpjova su laimu ir džinu. Galioja 2 mėnesius
2. Vytinta vištienos krūtinėlė su viskiu. Galioja 2 mėnesius
3. Vytinta kiaulienos nugarinė su česnakais ir degtine. Galioja 2 mėnesius
4. Vytinta anties krūtinėlė. Galioja 2 mėnesius
5. Sūdyta kiaulienos šoninė arba lašiniai. Galioja 6 mėnesius

Žuvis:


1. Sūdyta lašiša su citrinžole ir sičuano pipirais. Galioja 1 savaitę

Saldžios valgomos dovanos:

1. Avižinių dribsnių triufeliai su moliūgų sėklomis ir datulėmis. Galioja 1 mėnesį
2. Triufeliai su datulėmis ir riešutais. Galioja 1 mėnesį
3. Tiramisu triufeliai. Galioja 1 savaitę
4. Nekepti sausainiai su avižiniais dribsniais ir žemės riešutų sviestu. Galioja 2 savaites
5. Žemės riešutų sviesto sausainiai. Galioja 2 savaites
6. Avižinių dribsnių triufeliai su žemės riešutų sviestu ir medumi. Galioja 1 mėnesį
7. Sausainiai su žemės riešutų sviestu ir bananais. Galioja 1 savaitę
8. Trupininis pyragas pagal močiutės receptą. Galioja 1 mėnesį
9. Brandintas Kalėdinis pyragas. Su džiovintais vaisiais ir migdolais. Galioja 4 mėnesius
10. Kapotos tešlos sausainiai mėnuliukai. Galioja 2 savaites

Padažai, pagardai:


1. Sviestas su džiovintais grybais. Galioja 2 savaites
2. Naminė Harissa. Galioja 3 mėnesius
3. Kimči. Galioja 3 mėnesius
4. Naminės garstyčios. Galioja 3 mėnesius
5. Česnakų confit. Galioja 3 mėnesius
6. Salierų druska. Galioja 1 metus
7. Sūdytas sūris. Galioja 1 savaitę
8. Naminis saldus čili padažas – Chilli sweet. Galioja 1 metus
9. Kanapinė druska ir sviestas. Druska – 1 metus, sviestas – 1 savaitę
10. Orkaitėje džiovinti pomidorai. Galioja 6 mėnesius
11. Džiovintų grybų užtepėlė. Galioja 1 mėnesį
12. Naminis Sriracha padažas. Galioja 1 metus
13. Saulėje džiovintų pomidorų pesto. Galioja 1 mėnesį

Alkoholis:


1. Svarainių užpiltinė su medumi. Galioja 1 metus
Originali dovana gurmanams. Nupirkite užkandžio su Šimtmečio kiaušiniais produktų komplektą 🙂 Receptas ir produktų sąrašas nuorodoje: Šimtmečio kiaušiniai – Century eggs
Kalėdinių dovanų idėjos pas mano tėtį 

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

4 Comments

  • Reply
    Laura
    2021-12-05 at 21:52

    Ačiū jums už gražius žodžius 🙂 Gražių švenčių ir skanių dovanų! 🙂

  • Reply
    Birute
    2021-12-15 at 10:58

    Labai labai nekantrauju išbandyti!
    Ačiū jums už pateikimą!
    Noriu pasiteirauti ar kaulų čiulpus galima rasti įprastoje maisto prekių parduotuvėje? 🙂

  • Reply
    Laura
    2021-12-15 at 11:25

    Laba diena!

    Įprastoje gali nebūti, nebent galite nusipirkti jautienos kulninę su kaulu ir išsikrapšyti iš kaulo, ką kartais ir darau 🙂 O Sanitekse visada rasite 🙂

  • Reply
    Birute
    2021-12-15 at 15:42

    Ačiū, bandysiu ieškoti 🙂

  • Palikite komentarą

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI