Receptų idėjos/ Daržovių receptai/ Lietuviški patiekalai/ Mėsos patiekalų receptai

Velykų patiekalai ir receptai

Velykų patiekalai ir receptai Lietuvoje yra simboliški, labai įvairūs, gausūs ir sotūs. Apskritai Velykos – viena svarbiausių pavasario švenčių, kurios tradicijos apima tiek religinius, tiek senovinius pagoniškus papročius. Ši šventė siejama su gamtos atgimimu, šviesos sugrįžimu ir bendryste.

Velykų šventė Lietuvoje simbolizuoja ne tik Kristaus prisikėlimą, bet ir gamtos pabudimą po ilgos žiemos. Tai laikas, kai šeima susirenka prie bendro stalo, prisimindama senąsias tradicijas ir kartu džiaugdamasi atgimimu ir naujomis pradžiomis. Velykos Lietuvoje yra ypatinga proga ne tik švęsti religines vertybes, bet ir branginti kultūrinį paveldą, kuris per amžius buvo perduodamas iš kartos į kartą. Tai metas, kai žmonės gali sustoti ir prisiminti papročius, kurie vienija ir suteikia prasmingumo šventiniam laikotarpiui.

Velykų tradicijos:

Velykų pasiruošimas Lietuvoje prasideda Verbų sekmadienį – savaitę prieš pačias Velykas. Šią dieną tikintieji neša į bažnyčią verbas, kurios simbolizuoja Kristaus atėjimą į Jeruzalę. Tradicinės lietuviškos verbos gaminamos iš kadagio šakelių ir kitų žalumynų, dažnai papuoštų spalvingais augalais, tokiais kaip mirtos ir šakelės, simbolizuojančiais atgimimą ir sveikatą. Verbų pašventinimas ir laikymas namuose reiškia šeimos globą ir apsaugą nuo blogio. Taip pat būdavo šventinami margučiai, vanduo ir ugnis.

Tikėta, kad šventintas vanduo skaistina veidą, gydo odos skaudulius ir turi dvasinę apsaugą suteikiančių savybių. Prieš Velykas bažnyčioje pašventintą vandenį žmonės naudojo įvairiems ritualams – juo laistė Velykų stalą, namus, gyvulius, o dalį supildavo į šulinį, kad vėliau galėtų juo gydyti ligonius ir apsisaugoti nuo piktųjų dvasių.

Nuo VIII amžiaus pavasario šventėje ypatinga vieta taip pat tenka šventintai ugniai. Iš bažnyčios parnešta neužgesinta ugnis buvo ypatingai saugoma ir naudojama ritualuose. Ugnimi apeidavo sodybas, trobas, laukus, bičių avilius, siekiant apsisaugoti nuo gamtos stichijų – perkūnijos, audrų ar krušos. Ugnimi užkurtos krosnys būdavo naudojamos apeiginių patiekalų ruošimui, o tokios ugnies galia buvo tikima visus metus.

Lietuvoje taip pat populiaru Velykų antrąją dieną lankyti giminaičius ir draugus bei jiems įteikti mažas dovanas, kurios dažnai būna simbolinės, pavyzdžiui, margučiai ar saldumynai.

Margučiai:

Velykų sekmadienis Lietuvoje prasideda šventiniais pusryčiais, kurių metu šeima dalijasi pašventintais margintais kiaušiniais. Religingieji prieš pusryčius dar nueina į bažnyčią. Kiaušinių dažymas – viena iš mėgstamiausių Velykų tradicijų, turinti gilias šaknis. Seniau kiaušiniai būdavo dažomi natūraliais dažais, pavyzdžiui, svogūnų lukštais, samanomis, medžių žievėmis, beržų lapeliais ar burokėliais, suteikiant natūralius  rudus, geltonus ar raudonus atspalvius. Dažant dažnai buvo naudojamos pavasarinės žolelės. Taip pat kiaušiniai buvo marginami vašku, skutinėjami. Senos kiaušinių marginimo tradicijos išliko, tačiau atsirado ir naujų – marginimas laku, folija, vyne, su ryžiais, vienkartiniuose rakšluosčiuose, net šilkiniuose kaklaraiščiuose 🙂

Velykų kiaušinis, kaip sakralus simbolis, turi ypatingą vietą lietuvių apeigose. Didelė pagarba teikiama dovanotam margučiui – tikima, kad kuo daugiau vaikų apsilankys Velykų rytą, tuo namai bus laimingesni ir paukščiai dėslesni. Vis dar gyvuoja paprotys pirmąją Velykų dieną vaikščioti po kaimus ir rinkti margučius, o vaikams margučius kartais dovanoja mitinė būtybė – Velykė. Dovanotas Velykės kiaušinis laikomas talismanu, kurį stengiamasi išlaikyti sveiką kuo ilgiau, kad lydėtų sėkmė ir sveikata. Velykė dažnai vaizduojama kaip švelni, gera senutė, sėdinti ir marginanti kiaušinius naudodama įvairias žoleles. Šis personažas siekia senovės mitologinius laikus, kai tikėta, jog Velykė rūpinasi vėlėmis ir turi ypatingą ryšį su anapusiniu pasauliu.

Velykų patiekalai, tradicinis stalas:

Lietuviškų Velykų stalas yra gausus ir simbolinis, kupinas senųjų tradicinių patiekalų. Kiaušiniai – vienas pagrindinių patiekalų, simbolizuojantis gyvybę ir naują pradžią. Jie dažnai patiekiami su šviežiomis žolelėmis, krienais arba kitomis daržovėmis. Prie šio patiekalo taip pat tinka įvairūs padažai, dažniausiai pagaminti iš krienų, majonezo arba sviesto.

Pagal senąsias tradicijas Velykoms būdinga virta kiaulienos galva arba kumpis, kurie buvo laikomi šventės simboliu ir siejami su gausa ir turtu. Žemaičiai gamindavo riebų šiupinį su dubenyje kyšančia kiaulės uodega, suvalkiečiai kepdavo krosnyje kiaulės galvą, vėliau pradėjo gaminti kiaulės galvos sūrį, dzūkai patiekdavo riebią kopūstienę su kiaulės knyslėmis. Visoje Lietuvoje buvo paplitę tokie patiekalai kaip šaltiena, slėgtos ir suktos karkos, virtos dešros. Šiaurės Lietuvoje ir Žemaitijoje kepdavo žąsį. Taip pat buvo stengiamasi pagaminti pieniškų patiekalų, tokių kaip: įvairūs sūriai, sviestvarškė, varškė, gaminami sviestiniai avinėliai.

Velykų desertai – svarbi šventės dalis. Pavyzdžiui, šakotis, kuris yra neatsiejamas nuo didesnių šeimos švenčių Lietuvoje, taip pat dažnai statomas ant Velykų stalo. Kiti populiarūs saldūs patiekalai – varškės sūris papuoštas džiovintais vaisiais, riešutais ar medumi, ragaišiai, Velykų bobos. Taip pat lietuviai neapsieidavo be kvietinių pyragų.

Tikėta, kad Velykų stalą privalu papuošti per žiemą išsilaikiusia žaluma, kad geriau augtų žiemkenčiai. Puošimui buvo naudojami bruknienojai, šarkakojai, pataisos, išsprogusios beržų šakelės. 

Velykų žaidimai:

Šventinių pusryčių metu įprasta mušti kiaušininius, kieno kiaušinis lieka neskilęs, tas laimi. Taip pat populiarus Velykų žaidimas yra kiaušinių ridenimas, kai margučiai ridinėjami nuo specialių lentų arba nuokalnių. Laimi tas, kurio kiaušinis nurieda toliausiai arba susiduria su kitais kiaušiniais nesudužęs.

Čia surinkti Velykų patiekalai ir receptai, kurie padės jums paruošti tradicines ir šiuolaikiškas, originalias ir skanias vaišes 🙂

Užkandžiai iš mėsos:

1. Virti ėriukų liežuviai su daržovių Remoulade
2. Jaučio liežuvis su Salsa verde padažu ir bulvių salotomis
3. Septynias dienas marinuotas jaučio liežuvis
4. Jautienos tartaras su raugintais burokėliais ir kanapių sėklomis
5. Jautienos karpačio su raugintais burokėliais ir kanapių sėklomis
6. Vištienos ir keptų paprikų drebučiai
7. Kiaulių kojų slėgtainis su sultinio drebučiais
8. Sumuštinukai su antienos paštetu ir kriaušėmis
9. Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas
10. Kiaulių smegenų paštetas
11. Jautienos kepenų paštetas
12. Kiaulės galvos slėgtainis
13. Kiaulių ausų slėgtainis
14. Vištienos kojelių rillettes
15. Antienos kojelių rillettes
16. Vytinta kiaulienos nugarinė su česnaku ir degtine
17. Vytinta kiaulienos išpjova su laimu ir džinu
18. Vytinta vištienos krūtinėlė su apelsinais ir viskiu
19. Vytinta anties krūtinėlė
20. Triušienos filė piršteliai sezamų plutelėje
21. Vištienos zuikis
22. Vištienos galantinas

Užkandžiai iš žuvies:

1. Tuno tararas su avokadais ir raugintais burokėliais
2. Tuno tartaras su avokadais ir ikrais
3. Šukutės su žaliųjų žirnelių pesto
4. Jūros šukutės šafrano padaže
5. Blyneliai su sūdyta lašiša
6. Rytietiškai sūdyta lašiša
7. Lietiniai blynai su ikrais ir grietine
8. Austrės užkeptos česnakiniu sviestu
9. Šamo filė piršteliai
10. Įdaryta lydeka
11. Kepta lydeka sūrio plutelėje
12. Silkė su apelsinais

Velykinės salotos ir mišrainės:

1. Salotos su špinatais, salierais ir gorgonzolos sūriu
2. Rūkytos skumbrės salotos su porais, salierais ir belukštėmis avižomis
3. Rūkytos skumbrės salotos su speltos grūdais, pomidorais ir gražgarstėmis
4. Brokolių ir avižų salotos su menkių kepenėlėmis
5. Salotos su bolivine balanda, jautiena ir pankoliu
6. Salotos su speltos grūdais, rūkytu šamu, pastarnokais ir gražgarstėmis
7. Salotos su speltos grūdais, rūkytu upėtakiu, brokoliais ir pomidorais
8. Salotos su kinva, baklažanais, skumbre ir paprikomis
9. Rūkytos skumbrės salotos su bulvėmis ir avokadais
10. Apelsinų ir pankolių salotos
11. Brokolių salotos su lašiša
12. Raudonųjų kopūstų salotos su parmezanu ir saulėgrąžų daigais
13. Salotos su ožkos sūriu, burokėliais ir anakardžių riešutais
14. Salotos su ožkos sūriu ir makadamijų riešutais
15. Pupelių ir tuno salotos
16. Cezario salotos
17. Gražgarsčių salotos su avinžirniais
18. Močiutės vėliava
19. Salierų ir obuolių salotos su varškės kamuoliukais
20. Salotos su tunu ir saulėgrąžų daigais
21. Salotos su lašiša ir cukinija

Nesaldūs kepiniai, duona:

1. Karamelizuotų svogūnų tarta
2. Pyragas su trijų rūšių sūriais
3. Brusketos
4. Pyragėlis su sūriu ir prieskoninėmis žolelėmis
5. Tuno pynė
6. Pyragas su sūriu ir svogūnų laiškais
7. Duona įdaryta pesto padažu
8. Balta tinginių duona      
9. Duona su saulėje džiovintais pomidorais ir sūriu
10. Duona su žolelėmis
11. Duona su pastarnokais ir muskato riešutais
12. Grietininė duona
13. Duona su morkomis ir pankoliais
14. Medaus ir garstyčių duona

Karšti mėsos Velykų patiekalai ir receptai:

1. Ėrienos troškinys užkeptas sviestiniais sausainiais
2. Ėrienos kepsniukai su bulvių koše, paprikom ir mėtom
3. Keptas ėriuko kumpis Velykoms a la mochito
4. Cukinijų lazanija su triušiena
5. Troškintas triušis su paprikomis
6. Triušiena su ančiuviais ir saldžia bulve
7. Triušienos troškinys su alyvuogėmis
8. Virta piene triušiena su kukurūzų koše
9. Orkaitėje keptos anties kojelės su daržovėmis
10. Kepta antis Velykoms
11.  Kepta anties krūtinėlė su apelsininiais blyneliais
12. Anties kojelė su bulvių koše ir svogūnų, pankolių garnyru
13. Anties kojelių confit su pastarnokų piure ir lapiniais kopūstais
14. Fazanas įdarytas migdolais
15. Orkaitėje kepta kiaulienos sprandinė
16. Kepta kiaulienos nugarinė su medumi ir garstyčiomis
17. Kiaulienos kepsniai su Gorgonzolos sūrio padažu, paprikom ir porais
18. Keptas kiaulienos pusgalvis
19. Keptas paršelis
20. Kiaulienos kepsnys su balzaminėmis paprikomis
21. Jautienos kepsnys su sviestiniu padažu ir šakninėmis daržovėmis
22. Keptas kalakuto kumpelis su pupelėmis ir kreivabudėmis
23. Kepta kalakuto krūtinėlė marinuota su apelsinais ir mėtomis
24. Kefyre marinuotas kalakutas
25. Putpelės įdarytos ožkos sūriu ir paprika
26. Putpelės su paprikų apsiaustėliais
27. Keptas šerno kumpis
28. Keptas šerno kumpis su kaliaropių padažu ir baklažanais
29. Vištos krūtinėlės kepsniukai įdaryti sūriu ir pomidorais
30. Keptas kukurūzinis viščiukas
31. Kepta višta Velykoms įdaryta sūriu ir česnaku po odele
32. Vištiena kepta su žolelėmis, apelsinais ir citrinomis

Karšti žuvies Velykų patiekalai ir receptai:

1. Kepta lašiša su Iceberg salota
2. Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu
3. Griliuje keptos kiaulių uodegos ir aštuonkojo kojos
4. Aštuonkojis su bulvių koše
5. Keptas šamas
6. Lydeka užkepta paprikom, svogūnais ir Stiltono sūriu
7. Keptos krevetės su sviestinio moliūgo piure
8. Lydeka su brokolių ir migdolų padažu

Karšti vegetariški Velykų patiekalai ir receptai:

1. Saliero kepsnys užkeptas sūriu su grybais ir riešutais
2. Rattatouille – daržovių troškinys
3. Žiediniai kopūstai pomidorų ir alyvuogių padaže
4. Žiedinio kopūsto kepsniai su alaus – sūrio padažu
5. Keptos šakninės daržovės

Pyragai, desertai:

1.Šokoladinis pyragas su baklažanais
2. Šokoladinis pyragas su karijų (pekano) riešutais
3. Pyragas su kriaušėmis ir migdolais
4. Creme brulee
5. Bananinė – karamelinė tarta
6. Šokoladiniai blyneliai su žemės riešutų sviesto padažu
7. Šokoladinis bananų keksas
8. Panna cotta su aviečių padažu
9. Šokoladinis pyragas be miltų
10. Drėgnas šokoladinis pyragas
11.  Sūrio pyragas
12. Maskarponės sūrio kremas su uogomis
13. Varškės pyragas su citrininiu kremu

Padažai:

1. Naminės garstyčios – du receptai
2. Majonezas su kiaulės smegenimis
3. Sūrio padažas su kimči
4. Karamelizuotų svogūnų ir ančiuvių sviestas
5. Majonezas su saulėje džiovintų pomidorų aliejumi
6. Naminis majonezas
7. Lydytas varškės sūrelis

Velykų patiekalai ir jų receptai

 

 

Sekite bulviukose.lt Instagrame.

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 2

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI